top of page

Behoudt zorgprofessionals, 

trekt nieuwe talenten aan,

en innoveert de zorg.

shutterstock_1683544603_edited_edited_edited.png

Positief Leiderschap van Positieve Verandering is een methodiek voor het ontwikkelen van gezonde en innovatieve werkomgevingen in ziekenhuizen.

 

Door het beste van zichzelf, teams en de hele organisatie te ontdekken en te benutten, ontwerpen en bouwen zorgprofessionals - zelf - hun "nieuwe" cultuur. Hiermee wordt de kennis, ervaring en de positieve veranderenergie van de Covid-crisis verzilverd.

 

Het resultaat is een sterke cultuur als van een aantrekkelijk merk. Een unieke merkcultuur, waar zorgprofessionals zich verbonden mee voelen, die van hun is, waar ze trots op zijn, die innoveert en als een magneet talenten behoudt en aantrekt. Net zoals sterke en innovatieve merken als Coolblue, Rituals en Tony Chocolonely dat doen.

 

Dit geeft een boost aan hun moraal, hun intrinsieke motivatie en misschien nog wel belangrijker, jouw reputatie als werkgever. De massale uitstroom stopt en bedden en afdelingen worden weer geopend.


Sociale en technologische innovatie

Als er iets is wat de Covid-crisis heeft aangetoond, dan is dat wel het enorme verborgen potentieel van zorgprofessionals om de zorg sociaal en technologisch te innoveren. Van de ene op de andere dag werden nieuwe technologieën omarmd, zorgprocessen anders ingericht en ontstonden er nieuwe ideeën over hoe slimmer en flexibeler te werken. Zo werden bijvoorbeeld telemonitoring, beeldbellen en buddy’s geïntroduceerd. 

 

Daarvoor moesten managers, artsen en zorgverleners muurtjes slechten en hun decennia oude hiërarchische culturen transformeren, met hun diep ingesleten gewoontes, ongeschreven wetten, (onbewuste) overtuigingen en zekerheden. Veranderingen die veel inspanning vroegen, maar die ook energie, trots en verbinding brachten.

 

Tegelijkertijd legt Covid een enorm probleem bloot. Een probleem waarmee de zorg ook vóór de pandemie al jaren mee kampte: de ongezonde werkomgeving en massale uitstroom van zorgspecialisten. 

 

Wie is de volgende die weggaat? 

Per maand verlaten ongeveer 35.000 professionals de zorg. Bijna de helft van de starters doet dit al binnen twee jaar. Drie van de vier starters vertrekken gedemotiveerd, uit onvrede over hun werkomgeving en uit gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden. Opvallend genoeg zijn niet de hoge werkdruk of de lage verdiensten de belangrijkste vertrekredenen. De prognose is dat de tekorten de komende jaren verder toenemen (bron: adviesrapport Werken in de Zorg, Sociaal Economische Raad (SER), juni 2021).

 

Wat doet dit met het moraal van de achterblijvers? Wie is de volgende die weggaat?

 

Cultuuromslag in de zorg

De SER adviseert: om medewerkers voor de zorg te behouden en om de zorg aantrekkelijker te maken voor studenten en zij-instromers, moeten zorgorganisaties een cultuuromslag maken. Laat het bedenken van oplossingen voor de vraagstukken van de organisatie niet meer het primaat zijn van enkel de staf en de leidinggevenden. Benut het leiderschap en de kennis van de zorgprofessionals zelf (bron: adviesrapport Werken in de Zorg, Sociaal Economische Raad (SER), juni 2021).

 

Positief Leiderschap van Positieve Verandering benut het leiderschap en de kennis van de zorgprofessionals, en de Covid verander kennis en -energie, om de werkomgeving van zorgprofessionals en hun leiders sociaal en technologisch te innoveren.

Door het beste van zichzelf, teams en de hele organisatie te ontdekken en te benutten, ontwerpen en bouwen zorgprofessionals zelf hun "nieuwe" cultuur. Een cultuur als broedplaats voor innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Die uniek is, wat van hun is, waar ze trots op zijn en die als een magneet talenten behoudt en aantrekt. Net zoals sterke en innovatieve merken zoals Coolblue, Rituals en Tony Chocolonely dat doen.

Wetenschappelijke onderbouwing

De methode is verankerd in de Sociale Neurowetenschappen, Positieve Psychologie, en Organisatie- en Veranderkunde. Centraal staan inzichten in de werking van ons brein en hoe duurzame gedrags- en gewoonteverandering van individuen en groepen tot stand komt, zodat optimaal leren en veranderen plaats vindt. 

Over ons

Wij zijn een collectief van wetenschappers, trainers, coaches en interimmanagers. We hebben ons toegelegd op het ontwikkelen van positieve organisatieculturen in de zorg. Op basis van onze ervaring in het bedrijfsleven en in de zorg en met onze kennis op het gebied van positieve psychologie, neurowetenschappen, organisatie- en veranderkunde hebben we het programma Positief Leiderschap van Positieve Verandering ontwikkeld en in ziekenhuizen getoetst.

We hebben een zwak voor de zorg omdat die mensen als geen ander een veilige en inspirerende werkomgeving verdienen. Daarom helpen we managers, artsen en verpleegkundigen met het bouwen van unieke, inspirerende en sterke merkculturen, waar niemand meer weg wil. 

 

Met onze aanpak wakkeren wij bevlogenheid aan, juist door gebruik te maken van elkaars sterkten en juist door te focussen op het vergroten van succes i.p.v. het focussen op het oplossen van problemen, het wegwerken van tekortkomingen en het verbeteren van zwakke punten. En we kweken betrokkenheid, door deelnemers zelf op basis van eerdere successen een inspirerende toekomstvisie met unieke en sterke kernwaarden te helpen ontwikkelen.  

 

Het is onze missie om een positieve beweging in ziekenhuizen te creëren. Een positieve beweging met zorgverleners, managers en artsen, die zowel de architect als de ambassadeurs van hun eigen organisatie zijn. Zodat ze met energie naar huis gaan en trots verhalen vertellen over zichzelf, hun collega’s en hun ziekenhuis.

CONTACT

Heb je vragen, wil je dat we meedenken of heb je interesse in een gratis workshop Positief Leiderschap van Positieve Verandering met je collega's?

Laat hieronder een berichtje achter. 

Marco Hoefman transparante achtergrond.p

Dank je voor je berichtje!!

contact
bottom of page